Γιάννης Ζελιαναίος: Μαγνητοταινία έκτη / Το Τραγούδι της Σακούλας του Εμετού

Το έκτο κατά σειρά χαλασμενόφωνο του εικοστού δεύτερου τεύχους του παραθύρου δεν θα παίξει καμία μαγνητοταινία συνδέοντας την μουσική με την λογοτεχνία όπως αρεσκόταν στις προηγούμενες πέντε, αλλά ο κατασκευαστής του και γράφων τούτου του προλόγου κάθισε και μετέφρασε αποκλειστικά για «Το Παράθυρο» τα δύο πρώτα κείμενα που ανοίγουν το νέο βιβλίο του Nick Cave με τίτλο The Sick Bag Song.

Article Lead -  narrow975505021m2uxuimage.related.articleLeadNarrow.353x0.1m2ug6.png1426858104480.jpg-300x0
Πρόκειται για κείμενα και σκέψεις που έγραψε ο Cave στις σακούλες για τον εμετό! που έχουν τα αεροπλάνα κατά την διάρκεια της περιοδείας που έκανε με τους υπόλοιπους Bad Seeds το 2014 στην Αμερική.
Το βιβλίο κόσμημα κυκλοφορεί από την Canongate Books.

sick-bag sickbagsanfranteatowel

Νάσβιλ
Τέννεσσι

Ένα νεαρό αγόρι σκαρφαλώνει την ακροποταμιά. Περπατάει προς μια σιδηροδρομική γέφυρα. Είναι δώδεκα χρονών.

Γονατίζει, κάτω από ένα σκληρό ήλιο και βάζει το αυτί του πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή. Η σιδηροδρομική γραμμή δε δονείται. Κανένα τρένο δεν πλησιάζει από τη στροφή στην άλλη άκρη του ποταμού.

Το αγόρι αρχίζει να τρέχει κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Φτάνει στη μέση της γέφυρας. Στέκει στην άκρη και κοιτάζει κάτω τον λασπωμένο ποταμό.

Στην αριστερή πλευρά υπάρχει ένας τσιμεντένιος πυλώνας που στηρίζει τη γέφυρα. Στα δεξιά, ένα μισοπεσμένο δέντρο εναπόκειται κατά μήκος του ποταμού, τα κλαδιά του απλώνονται μέσα στο σκοτεινό νερό. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα μικρό κενό περίπου τέσσερα πόδια πλατύ.

Του έχουν πει πως είναι δυνατόν να πηδήξει εκείνο το σημείο αλλά δεν μπορεί να είναι σίγουρος καθώς δεν είδε ποτέ κανέναν να το κάνει.

Οι πέτρες κάτω από τα πόδια του ξεκινούν να τρέμουν. Σκύβει και βάζει πάλι το αυτί του πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή.

Η σιδηροδρομική γραμμή αρχίζει να δονείται. Το τρένο καταφθάνει.
Κοιτάζει επίμονα κάτω, το σκοτεινό, λασπωμένο νερό, η καρδιά του πάλλεται.

Το αγόρι δε συνειδητοποιεί πως δεν είναι αγόρι αλλά μάλλον η ανάμνηση ενός αγοριού.

Είναι η ανάμνηση ενός αγοριού που τρέχει μέσα στο μυαλό ενός άντρα με κουστούμι μέσα στο ξενοδοχείο Σέρατον κάτω στο Νάσβιλ του Τεννεσσί, του κάνουν ένεση στον μηρό με μια δόση στεροειδών η οποία θα μεταμορφώσει τον γριπωμένο και με τζετ λάγκ τραγουδιστή σε μια θεότητα.

Σε τρεις ώρες θα ξεπεταχτεί βίαια μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Θα κινήσει μέσα στην άδεια πόλη, διασχίζοντας αχανείς ποταμούς, οδηγώντας μέσα από άδειες πεδιάδες, κατά μήκος τεράστιων λεωφόρων με πολλές λωρίδες, κάτω από σκοτεινούς ουρανούς, σαν ένας μικρός θεός, για να είναι μαζί σας, απόψε.

Μάντσεστερ
Τεννεσσί

Και θα ανεβώ πάνω στη σκηνή του Φεστιβάλ Μποναρού στο Μάντσεστερ, Τεννεσσί, και θα γίνω ένα αντικείμενο θαυμασμού σχεδόν για κανέναν. Το ζαλισμένο πλήθος θα παρασυρθεί πηγαίνοντας πέρα δώθε μέσα στα χωράφια και ο ήλιος που δύει θα πλημμυρίσει τον τόπο με πορτοκαλί φωτιά. Μετά τη συναυλία, θα καθίσω έξω στα σκαλοπάτια του τροχόσπιτου και θα καπνίσω.

Στην επιστροφή μας για το Νάσβιλ, το βανάκι μας θα κολλήσει στην εθνική οδό για δύο ώρες λόγω ενός τρομερού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Θα παρακολουθούμε καθώς ασθενοφόρα και περιπολικά θα επιβραδύνουν την κίνηση λόγω των ολισθηρών δρόμων. Θα δούμε ένα ελικόπτερο να πετάει από πάνω μας, ο προβολέας του θα διαπερνά την σκοτεινή νύχτα. Για μια ώρα θα καθόμαστε σιωπηλοί μέσα στο βαν μας, καπνίζοντας και πίνοντας. Τελικά ο μάνατζερ της περιοδείας μας θα βγει έξω από το όχημα για να ρωτήσει τι γίνεται. Θα επιστρέψει και θα μας αναφέρει πως δυο οχήματα συγκρούστηκαν κάπου μπροστά κι ένα κορίτσι βρίσκεται αποκεφαλισμένο μέσα στο δρόμο.

Θα αποκοιμηθώ στο πίσω μέρος του βαν, θα ξυπνήσω όταν το όχημά μας ξεκινήσει να κινείται. Από το πλαϊνό παράθυρο όπου τα αυτοκίνητα πάνε αργά, θα δω το αποκεφαλισμένο κορμί ξαπλωμένο στο δρόμο, καλυμμένο με ένα φριχτό, φουσκωμένο, μπλε πλαστικό σεντόνι.

Στο δρόμο της επιστροφής για το Σέρατον στο κέντρο του Νάσβιλ, θα ξηλώνω μια κλωστή απ’ το μανίκι του σακακιού μου.
Ξήλωσε, ξήλωσε, ξήλωσε.

Ένας άγγελος θα ξεδιπλώσει τα φτερά του και θα μιλήσει στο αυτί μου.

Πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα μόνος

Ύστερα ο άγγελος θα με σκουντήξει στέλνοντάς με να πλεύσω στο άγνωστο.

Έτσι θα ξεκινήσω το Τραγούδι της Σακούλας του Εμετού.
………………………………………………………………….

Ευχαριστώ τη μεταφράστρια Γιώτα Παναγιώτου για την πολύτιμη βοήθεια κατά τη διάρκεια της μετάφρασης μιας και ο κατασκευαστής του χαλaσμενόφωνου δεν είναι μεταφραστής.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

  • © 2011 - 2015
    toparathyro.com
    ISSN: 2241-7230

Αρέσει σε %d bloggers: