Γιάννης Ζελιαναίος: Μαγνητοταινία τέταρτη / Το ιερατείο των Λύκων

Ο αφηγητής στη περίπτωση μας είναι μια μεσήλιξ μάγισσα… εγώ! Στηριζόμενη αμήχανη στους δυο τεράστιους αγκώνες μου, με το βιβλίο μπροστά μου και το στόμα μου ορθάνοιχτο, είμαι έτοιμη να σας πω κάνα δυο ιστορίες.
GrimmΜια φορά και σε κάποιους καιρούς, δυο αδέρφια που σίγουρα όλο και κάπου θα τα έχετε ακουστά, δυο αδέλφια έλεγα, ο Γιάκομπ και ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, συγγραφείς και συλλέκτες παραμυθιών, αποφάσισαν να βάλουν στο χαρτί όλες εκείνες τις παραδοσιακές ιστορίες και λαϊκούς μύθους που ακούγονταν από στόμα σε στόμα, δίνοντάς τους μια πιο λογοτεχνική μορφή και προσαρμόζοντάς τες για παιδικές αναγνώσεις. Παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Ο Βασιλιάς Βάτραχος, ο Κουτσοκαλιγέρης, οι Χάνσελ και Γκρέτελ, η Ραπουνζέλ, η Ωραία Κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα και άλλα πολλά, διαβάστηκαν και ξαναδιαβάστηκαν μέσα στα χρόνια από παππούδες, γιαγιάδες, πατεράδες και μανάδες σε όλα τα μελλοντικά διαβολάκια που θα έφτιαχναν τούτον τον κόσμο με τη σειρά τους. Τα παραμύθια αυτά ταξίδεψαν μέσα στους καιρούς, έγιναν τραγούδια, θεατρικές παραστάσεις, ταινίες με χάρτινους και μη ήρωες για να φτάσουμε στο όχι και τόσο μακρινό για εσάς 1971 όπου μια κυρία θα μετέγραφε κάποια παραμύθια των Αδερφών Γιάκομπ και ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ σε στίχους. Επειδή όμως οι καιροί αυτοί για μένα είναι πολύ μακρινοί θα αφήσω κάποιον άλλον πιο σύγχρονο αφηγητή να συνεχίσει την ιστορία.

transformations

Μέσα μας, κρύβεται ένας μικρός γέρος άνθρωπος, που παλεύει να βγει προς τα έξω, έγραφε η αμερικανίδα ποιήτρια Anne Sexton το 1971 όταν ξεκινούσε να λέει την δική της ποιητική ιστορία για τον Ρούμπελστιλτσχεν (παραμύθι των Γκριμ) που κατέληξε να σχίσει τον εαυτό του στα δυο. Η Sexton εκείνη τη χρονιά κυκλοφορεί το βιβλίο «Transformations» όπου ξαναγράφει, με τον δικό της σκοτεινό τρόπο, 17 ποιήματα – ιστορίες βασισμένα σε αντίστοιχα παραμύθια των Αδερφών Γκριμ. Οι «Μετατροπές» της διακατέχονται από το ιδιαίτερο σκοτεινό ύφος της ποιήτριας, μπολιάζονται με μαύρο χιούμορ και κάμποση τρέλα, μεταφέρονται μύχια στο σήμερα, βάζουν τους ήρωες των παραμυθιών να αναμετρούνται με τις σεξουαλικές τους φύσεις και γενικά με πράγματα που όταν μεγαλώσαμε και συνεχίσαμε να διαβάζουμε παραμύθια καταλάβαμε πως η αθωότητα είναι ένα πράγμα που μόνο ως λέξη μπορεί να υπάρξει. Το βιβλίο της Sexton σίγουρα δεν ενδείκνυται για παιδιά αλλά ποιος λέει ότι πολλά από τα παραμύθια των Γκριμ ήταν κατάλληλα δίχως να απαιτείται η γονική συναίνεση.

TheMinistyOfWolves_Thomas-Ecke-584x47915 Φλεβάρη 2014 και στο Θέατρο του Ντόρτμουντ στη Γερμανία γίνεται η πρεμιέρα του θεατρικού «Republik der Wölfe» σε σκηνοθεσία της Claudia Bauer. Πάνω στη σκηνή βρίσκονται οι εξής μουσικοί και αποτελούν τους The Ministry Of Wolves: Ο Alexander Hacke (μέλος των Einstürzende Neubauten του Blixa Bargeld), ο Mick Harvey (πρώην Κακός Σπόρος του Nick Cave), η Danielle de Picciotto (μέλος των φοβερών Love Parade και των τρομερών Crime And The City Solution), και ο πιανίστας Paul Wallfisch (που δούλεψε κάποτε με τον Stiv Bators των Dead Boys, με έναν άλλο Κακό Σπόρο τον Kid Congo Powers, τους κάποτε καλούς Firewater και σήμερα είναι ο μουσικός διευθυντής του θεάτρου του Ντόρτμουντ). Βιογραφικά τέλος.
Το «Ιερατείο των Λύκων» είναι βασισμένο πάνω στο Transformations της Sexton που βασίστηκε πάνω σε 17 παραμύθια των Αδερφών Γκριμ ενώ τα μέλη των The Ministry Of Wolves «βάζουν χέρι» στα κείμενα της Sexton για την ανάγκη του θεατρικού. Το Χρυσό Κλειδί, ο Πρίγκιπας Βάτραχος, ο Ρούμπελστιλτσχεν, η Σταχτοπούτα και η Ραπουνζέλ, η Χιονάτη και η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, η Ωραία Κοιμωμένη και κάμποσοι ακόμη φανταστικοί ήρωες των Γκριμ μπαίνουν σ’ ένα σχεδόν εφιαλτικό μουσικό κατευόδιο που επικρατεί η παράνοια, ο σύγχρονος κόσμος, το αιμάτινο αστικό τοπίο όπου το χώμα και τα δάση δεν έχουν θέση, οι δολοφονίες και τα σεξουαλικά ανήμπορα γινάτια βγαίνουν να χύσουν το βρακί καθώς όλοι και όλα δεν κομπιάζουν για τίποτα. Όσοι είστε συμφιλιωμένοι με τις μουσικές παρελθοντικές ρούγες των προλαλησάντων μουσικών μάλλον θα καταλάβετε τι περίπου βγαίνει απ’ τις σελίδες των ήχων τους.

Αν και γραμμένο για το θεατρικό που προαναφέραμε, ολόκληρο το Republik der Wölfe λειτουργεί ως αυτόνομη ακρόαση. Πέρα από τα απαγγελτικά του μέρη που συνοδεύονται ιδανικά από τις μουσικές των τεσσάρων του Ιερατείου, εδώ έχουμε να κάνουμε με ολοκληρωμένες συνθέσεις, τραγούδια που αναμετριούνται με το «mirror mirror on the wall» και παίρνουν τη καθοριστική απάντηση που κάποιους βολεύει και κάποιους όχι, ενώ η Ραπουνζέλ θα μπορούσε και είναι εδώ μέσα… η Ισιδώρα Ντάνκαν.
Άλλωστε, μιλάμε για ένα Ιερατείο των Λύκων όπου κανένας δεν θα ζήσει καλά και σίγουρα κανένας ακόμα καλύτερα.

MOW-Cover-

Το The Ministry Of Wolves / Music from Republik der Woelfe κυκλοφορεί από την Mute records.
Μπορείτε να κατεβάσετε τους στίχους του άλμπουμ από εδώ
http://www.theaterdo.de/uploads/events/downloads/Ministry_of_Wolves_Official_Lyrics.pdf

Εδώ ο Ρούμπελστιλτσχεν

The Ministry Of Wolves – Rumpelstiltskin

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

  • © 2011 - 2015
    toparathyro.com
    ISSN: 2241-7230

Αρέσει σε %d bloggers: