Αχιλλέας Πιστώνης – 15 ερωτήσεις

 Axilleas

1) Η ζωγραφική σου είναι ανθρωποκεντρική. Τι είναι αυτό που σε κεντρίζει σε ένα πρόσωπο και θες να το ζωγραφίσεις;
Πέρα από το γεγονός ότι τα πάντα στην τέχνη αφορούν τον άνθρωπο και τα συναισθήματα του, το να ζωγραφίσεις ένα πορτραίτο είναι μια διαδικασία σχεδόν μυστηριακή. Νιώθω ότι έρχομαι σε επαφή μαζί του, αναπτύσσεται μία σχέση με το μοντέλο που μόνο εγώ ξερω, και επειδή με τα εργα μου περνάω χρόνο μεχρι να τα τελειώσω, με αυτό το προσωπο που ζωγραφίζω (που είναι παντα δικοί μου ανθρωποι) περνάω όλες τις φασεις και τα συναισθήματα της καθημερινότητας που στο τελος μας αλλάζουν και εμάς τους ίδιους.  Αλλά και το πρόσωπο μέχρι να τελειώσει το έργο είναι ένα άλλο πρόσωπο.  Το αρχικό μοντέλο λειτουγεί ως αφορμή.

2)Έχεις καλλιτεχνικές εμμονές; Στα έργα σου κυριαρχεί το ασπρόμαυρο. Σε τρομάζει το χρώμα;
Στα έργα μου δεν κυριαρχεί το ασπρομαυρο, μπορεις αν θες να τα βγαλεις ασπρόμαυρη φωτογραφία για να ανακαλύψεις την διαφορά,  μα κυρίως αν τα δεις από κοντά θα δεις ότι υπάρχουν χρώματα. Ακόμα και τα λευκά ή μαύρα σημεία είναι χρωματισμένα, δεν είναι απλά άσπρο γκρι και μαύρο. Το χρώμα δεν με τρομαζει φυσικά αλλα το δυνατό και το καθαρό χρώμα όπως και το στείρο άσπρο και μαύρο τα νιώθω λίγο ωμά. Δεν λέω ότι τα έργα μου είναι έκρηξη χρώματος (δεν θα το ήθελα κιόλας) απλά εξηγώ την διαφορά. Το γεγονός ότι κυριαρχούν τέτοιες αποχρώσεις έχει να κανει καθαρά με την ψυχή των έργων. Φιλοδοξώ να προσδώσω ένα είδος καθαρότητας και αγνότητας σχεδόν ποιητικής.

 3)Τα έργα σου διαπνέονται από μια αυστηρή ατμόσφαιρα. Αυτή η αυστηρότητα από πού πηγάζει; Από την ανάγκη να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος, πιο πιστός στην αναπαράσταση που έχεις στο μυαλό σου, ή αποτελεί την προβολή μιας εξίσου αυστηρής προσωπικότητας;
Ενδιαφέρον να τα βλέπεις έτσι, ίσως εχει να κανει με αυτό που ανεφερα πιο πάνω, ότι όταν δουλευω με ένα έργο συσσωρεύονται εμπειρίες αρκετών ημερών, το εργο περνάει αλλαγές (από συνθετικές μεχρι χρωματικές) κι ετσι νομίζω ότι καποια στιγμή αποφασίζει μόνο του σχεδόν πως θέλει να καταλήξει.
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τα εργα μου είναι πιο αυστηρά από ότι είμαι εγώ σαν προσωπικότητα. Αυτή η εκφραστική αυστηρότητα είναι ίσώς ένα αντίβαρο, για να μπορώ να ισορροπώ στα υπόλοιπα.

 4) Τι προσφέρει η ζωγραφική που καμία άλλη τέχνη δεν μπορεί να ισοφαρίσει;
Η ζωγραφική έχει το ίχνος και το αποτύπωμα του καλλιτέχνη, βλέπεις την πινελιά και βλέπεις ότι εκείνη την στιγμή ο συγκεκριμένος ζωγράφος εκανε αυτήν την κίνηση για να βγεί αυτό το ίχνος… ήταν εδώ, ανέπνεε τόσο κοντά για να πατήσει το πινέλο σε εκείνο ακριβώς το σημείο. Σε καμία άλλη τεχνη δεν ερχεσαι τοσο κοντά με τα ίχνη του καλλιτέχνη νομίζω. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να τα ισοφαρίσει, είναι αυτό που την ξεχωρίζει. Και φυσικά η δημιουργία μιας εικόνας από την αρχή, το τίποτα να γινει τελικά μια εικόνα  που αν εισαι τυχερός σε αυτήν θα διαβάσεις πολλά ποιήματα και θα ακούσεις όμορφες μουσικές.

 5) Οι πίνακές σου συνδέονται, διηγούνται όλοι μαζί μια ιστορία; Ή είναι αυτοτελείς και αυτάρκεις;
Είναι πάντα αυτοτελείς αλλα αν τους δει κανεις με κάποιο χρονοδιάγραμμα θα αντιληφθεί στην δική μου περίπτωση τουλάχιστον,  πολλές συνεχιζόμενες ιστορίες μέσα από αυτές τις αυτοτελείς εικόνες.  Κατά βάση όμως το κάθε έργο είναι μόνο του και αυτόνομο.

 6) Ξεχωρίζεις κάποια έργα σου και αν ναι, με ποιά κριτήρια;
Πάντα ξεχωρίζω τα τελευταία μου έργα, τα έργα από τα οποία  δεν εχω ακόμα απομακρυνθεί και τα νιώθω ακόμα  νωπά συναισθηματικά.  Για το λόγο αυτό δεν στέκομαι σε τεχνικά θεματα που μπορεί να εντοπίζω στα προηγούμενα, με τα οποία έχω την τάση αν είμαι πιο απότομος.  Σαν να μην τα αναγνωρίζω πια με την ίδια ένταση που αναγνωρίζω τα άλλα. Βεβαια και για αυτά τα έργα, τα πιο απομακρυσμένα χρονικά και συναισθηματικά, έρχονται στιγμές, ειδικά όταν τα συζητάς με ανθρώπους από κάποια εκθεση ή από κάποια επίσκεψη στο εργαστήριο, που νιώθεις να  ξαναζείς στιγμές δικές τους.  Αλλά σαν το καινούργιο εργάκι, τίποτα.

 

7) Ποιοι είναι οι ζωγράφοι που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή και γοητεία πάνω σου;
Είναι πάρα πολλοί αλλά αν πρέπει να σταθώ σε κάποιους είναι φυσικά ο δάσκαλος μου ο Τρ. Πατρασκίδης που με βοήθησε και σαν δάσκαλος αλλα κυρίως σαν ανθρωπος.  Πήρα μέσα από αυτόν και μαθήματα ήθους. Είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω και αγαπώ πολύ. Από εκεί και πέρα και αν πρέπει να αναφέρω ακόμα έναν από τους μεγάλους είναι ο Edgar Degas γιατί είναι ο λόγος που αγάπησα την ζωγραφική και αποφάσισα να δοκιμάσω κι εγω να ζωγραφίζω.
Σαν φοιτητής εχω κάτσει πολλές ώρες πανω από τα έργα του και με τον τρόπο του μου εδειξε πολλά. Αλλά δεν είναι μονο αυτοί, πολλοί νεοι ζωγράφοι σύγχρονοι στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό εχει τύχει να με γοητεύσουν και φυσικά να με επηρεάσουν. Αφού τους βλέπω και αφού τους ζω επόμενο είναι με καποιο τρόπο είτε εμφανή είτε όχι να μπουν στο ασυνείδητο μου..

 8) Ενσωματώνεις τις επιρροές σου στο έργο σου ή προσπαθείς να τις εξαλείψεις;
Υπάρχουν περιπτώσεις που θα κάνω πολύ καιρό να δω ζωγραφική, κι αυτό γιατι θελω όταν δουλευω να μην επηρεάζομαι από τιποτα, δεν με απασχολει αν αυτό που κανω θα είναι πρωτοποριακό η όχι, θέλω μόνο να είναι αληθινό και ειλικρινές, κατεβάζω τον διακόπτη (πολλές φορές μπορεί να βαλω και τα τελευταία εργα μου γυρω μου να τα βλεπω μαζεμενα) και ξεχνάω όλα οσα ξερω σχεδόν. Αυτό βεβαια δεν γινεται ολοκληρωτικά αλλα νομίζω ότι στον βαθμό που χρειάζεται το καταφέρνω.

 9) Σε ενδιαφέρει η εμπορικότητα; Ή θεωρείς πως είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με χαμηλά αισθητικά κριτήρια;
Όχι δεν με ενοχλεί η εμπορικότητα, με ενοχλεί να γίνεται επι τούτου, και όχι δεν νομίζω ότι μπορεί καποιος να δουλεύει μονο για να πουλάει, αν τελικά το κάνει τοτε γινεται σούπα, γινεται μία συνταγή από κάτι άδειο, χωρις συναίσθημα, χωρίς να υπάρχει τίποτα παρα μόνο μία μανιέρα.  Αυτή η τέχνη γενικώς δεν με αφορά.

 10) Πόσο εύκολο είναι να ζήσει κανείς στην Ελλάδα του σήμερα από την τέχνη του, χωρίς εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό του όραμα;
Στην Ελλάδα το ιδιο δύσκολα μπορεί να ζήσει ενας υπάλληλος σε μία εταιρεία και το ιδιο δύσκολα και ενας καλλιτέχνης, δεν νομιζω ότι αλλάζει κατι. Το καλλιτεχνικό του όραμα, αν πραγματικά το θελει, κάποια στιγμή θα το καταφέρει. Το βιοποριστικό βέβαια δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι και αν του έλυνες όλα τα βιοποριστικά ζητήματα δεν θα εκανε εκπτώσεις στο όραμα του. Αν έχει όραμα τότε σίγουρα είναι σε καλό δρόμο.

 11) Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χώρος που θα ήθελες να κοσμήσεις με έργο σου;
Έχω την χαρά να έχω δει την δουλειά μου σε χώρους (στην Ελλάδα τουλάχιστον) που πάντα ήθελα. Υπάρχουν φυσικά πολλοί ακόμα χώροι που με ενδιαφέρουν, αλλά αυτό που με απασχολεί πρωτίστως είναι να κάνω τα έργα όπως εγώ θέλω. Δεν σκεφτομαι σχεδόν καθόλου  τον χώρο που θα τα δω.

12) Πού μπορούμε να δούμε έργα σου;
Αυτόν τον καιρό δεν τρέχει κάποια έκθεση αλλά κάπου μέσα στον Μάιο θα γίνει μία έκθεση με νέους καλλιτέχνες στην πινακοθήκη Βογιατζόγλου, και λογικά θα έχω εκει κάποιο δείγμα της νέας μου δουλειάς, γενικά όμως δουλειά μου μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα μου www.pistonis.com .

 13) Αυτόν τον καιρό πάνω σε τι εργάζεσαι;
Εγώ, ο Βασίλης Σελιμάς και ο Αντώνης Τσακίρης συστεγαζόμαστε και συγκατοικούμε σε ένα κοινό εργαστήριο από τις αρχές Σεπτέμβρη και το 2015 οι τρείς μας θα εκθέσουμε τα καινούργια μας έργα που θα έχουν προκύψει  από αυτό το έργαστήριο στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου.

14) Έχεις πάντα ένα μολύβι στην τσέπη;
Σχεδόν ναι, αλλα όχι για να ζωγραφίσω, αποκλείεται να το κανω στην μέση του δρόμου, το πιθανότερο είναι να κρατήσω κάποιες σημειώσεις και αυτές να τις επεξεργαστώ μετά για να βγεί καποιο προσχέδιο έργου.

 15) Αν το μέλλον είχε πρόσωπο, τι έκφραση θα του ταίριαζε;
Θα ήθελα να ειχε το πρόσωπο ενός παιδιού… αλλα φοβάμαι ότι ακόμα και αυτό θα είχε μάτια μεγάλου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

  • © 2011 - 2015
    toparathyro.com
    ISSN: 2241-7230

Αρέσει σε %d bloggers: