Γιάννης Λειβαδάς – Δύο παρουσιάσεις

Screen-shot-2014-01-30-at-11.52.06-AM

Gary Cummiskey / Off-ramp [Dye Hard Press 2013]

Σύγχρονη πεζογραφία. Ιστορίες σε αξιοπρόσεκτο βαθμό απαλλαγμένες από αισθητικά χρέη και προγενέστερα λογοτεχνικά βάρη. Δέκα ιστορίες του τωρινού κόσμου γραμμένες από την πλευρά ενός ενθυλακωμένου τρόμου, του οποίου η σημασία έχει καταστήσει τους πρωταγωνιστές και τις δράσεις όλων των ιστοριών σε ένα είδος επιβλητικών φαντασμάτων. Ερωτισμός, κακοπάθεια, εμπλοκή με την παράνοια.

Δέκα λογοτεχνικά ντοκιμαντέρ τα οποία σε κανένα σημείο δεν χρειάστηκαν την βοήθεια κασκαντέρ.  

 

142335_20250

Νταν Φρανκ / Μεσάνυχτα [Εκδόσεις Καπόν 2012]

Σελίδες πεντακόσιες δέκα οκτώ, η επιλεγμένη βιβλιογραφία,  διακόσιοι είκοσι εννέα τόμοι. Ο Νταν Φρανκ ανήκει στη μεγάλη παράδοση των ολίγων που ξεχειλίζουν από κατανόηση. Αυτός άλλωστε είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι Μποέμ».

Ετούτο το βιβλίο όμως, τα «Μεσάνυχτα», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν είναι το τερπνόν της ιστορίας μετά του ωφελίμου της συγγραφής. Είναι αυτό που λίγοι άνθρωποι σε όλη την σημερινή Ευρώπη θα επιχειρήσουν να κάνουν, κι αυτό για δυο λόγους. Πρώτον γιατί πρέπει να είναι κανείς σε μεγάλο βαθμό σαγηνεμένος από τη μαγεία της σύναξης τόσων πραγματικών στοιχείων προς ανασύνθεση, και δεύτερον, πρέπει να αναγνωρίζει πως οφείλει, όχι μόνο μία φορά στη ζωή του, να αντισταθμίζει κάποια από τα πεπραγμένα με μια απόπειρα προσαρμογής στα σύγχρονα όνειρα της νεωτερικότητας – όταν η νεωτερικότητα (δεν αμφισβητείται πια πως) είναι το παρασκήνιο του νοήματος.

Ο Νταν Φρανκ ήταν ανέκαθεν παιχνιδιάρης, ορεξάτος, σπουδαίος κυκλωματίας, στην ανάγκη θα σου προσφέρει ένα καλάθι κάρβουνα, ήδη αναμμένα. Θα σε περάσει μυστικά μέσα από τα κλειστά σύνορα, για να σε οδηγήσει ελεύθερο σε άλλα, απρόσμενα συρματοπλέγματα. Γνωρίζει όσο λίγοι τα τεκταινόμενα των ανθρώπων της γαλλικής κουλτούρας, γνωρίζει τι δεν έπρεπε, ορθώς, να συμβεί, για να μπορούμε σήμερα να έχουμε κάποιο απομεινάρι για να μιλάμε. Γελούν και τα μουστάκια του, γελούν οι γραμμές πάνω στο μέτωπό του.

Τον εμπιστεύομαι. Είναι ο σούπερ Τιραμόλα της ανασύνθεσης. Είναι σπουδαίος χρονογράφος, αντιστέκεται στη νωθρότητα και στην κοινοτυπία, κάθε του λέξη είναι αφιερωμένη στην ανθρώπινη θέληση όσο και στην ανθρώπινη τύχη. Κακοτοπιά όσο και απόλαυση.

Τα «Μεσάνυχτα» ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου του 1939 όταν η Ευρώπη περνά το κατώφλι του σκοταδισμού και του τρόμου. Η διασπορά των καλλιτεχνών, οι αναζήτηση ελεύθερης γης, καταδιωγμένοι, εξόριστοι, ο χάρτης τρίζει, αδειάζει και πυκνώνει. Η πένα του Φρανκ είναι η ίδια μια αντίσταση στην ανοησία και στα δεινά της ιστορίας. «Τόσο στον πόλεμο όσο και στην ειρήνη η τελευταία λέξη ανήκει σε όσους δεν παραδίδονται ποτέ».

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

  • © 2011 - 2015
    toparathyro.com
    ISSN: 2241-7230

Αρέσει σε %d bloggers: