Χλόη Κουτσουμπέλη/ Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος – Η ιστορία της φωτογραφίας

εξωφυλλο-1

CAMERA OBSCURA

 

Να αφηγηθώ την ιστορία. Δεν με ήθελε εντελώς γυμνή. Ούτε απόλυτα ντυμένη. Σκισμένο μαύρο σε λουρίδες πάνω σε λευκό. Μέσα σε σκοτεινό κουτί από οπή κοιτάει το είδωλο μου αντεστραμμένο. Γίνομαι μες στην ματιά του. Δεν είμαι όμως μόνο αυτό που αντέχει.

 χλοη 1

 

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΦΑΚΟΥ

 

Προσθέτει φακό και πίσω από τον φακό καθρέφτη. Πιο σίγουρος τώρα.
Το κορμί μου φωτοευαίσθητη επιφάνεια τον αποτυπώνει. Προσπαθώ να σε σταθεροποιήσω μου λέει, να σε διατηρήσω στο φως. Όμως είσαι βραχύβια, αναβοσβήνεις, γίνεσαι συνέχεια το αρνητικό σου.

 χλοη 2

 

ΔΑΓΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Μου επιτρέπετε μία δαγεροτυπία»; ρωτάει ευγενικά ενώ βγάζει το καπέλο του. Ανασηκώνει τα μανίκια. Στήνει τον θάλαμο στον τρίποδα. Ατμοί υδράργυρου μας κυκλώνουν από παντού. Γδύνομαι. Γνωρίζω την φύση των πραγμάτων. Στην δαγεροτυπία δεν υπάρχει αντίγραφο. Μόνο για μια φορά.

 χλοη 3

 

POLAROID

«Σε θυμάμαι» μου λέει «σε ένα κρεβάτι με ουρανό. Είσαι πολύ παλιά, το κορμί σου φοράει πολλά κορμιά, είσαι μικρή και μεγάλη ταυτόχρονα. Νιώθω όλους τους εραστές σου μέσα στο δωμάτιο. Θέλω να φωτογραφίσω όλες τις εκδοχές, τις πτυχές, τις γωνίες, από μακριά, από κοντά, επίμονα, συνεχόμενα. Εκείνο το πρώτο μας φιλί» μου λέει, «εκείνο το κόκκινο πουλί που άστραψε στο στόμα σου». Κλικ, φλας, σκοτάδι.

χλοη 4

 

 

ΨΗΦΙΑΚΗ

Με αποτύπωσε άραγε ποτέ; Ανάμεσα στην αγωνία και στην λαχτάρα, ανάμεσα στο ναι και στο όχι μου; Ανάμεσα στον γκρεμό του τέλους και στο μετάξι του φόβου; Πάντα μετέωροι θα αιωρούμαστε, φωτογράφος και μοντέλο. Ανάμεσα στο κλικ του έρωτα και το φλας του θανάτου.

χλοη 5

 

Είναι τα μάτια μου της λέει.

Τόσους αιώνες τα ίδια μάτια

πίσω από διαφορετικούς φακούς.

Τόσους αιώνες και εσύ ανέγγιχτη.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

  • © 2011 - 2015
    toparathyro.com
    ISSN: 2241-7230

Αρέσει σε %d bloggers: